BİLECİK VALİSİ BİLAL ŞENTÜRK RAFİNERİMİZDE İNCELEMEDE BULUNDU
05.08.2020Bilecik Valisi Bilal Şentürk, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Hizmetleri Dairesi Başkanı Ferruh Parmaksız, Osmaneli Kaymakam Vekili Efecan Şahin, Belediye Başkanı Münür Şahin ile birlikte TAYRAŞ Baz Yağ Rafinerisi inşaatında incelemede bulunarak, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Afşin, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hidayet Tekneci ve ilgililerden bilgi aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Afşin’in bilgi arzında TAYRAŞ tarihçesi ve yatırım yolunu anlatarak, duydukları onur ve gururu belirtti. TAYRAŞ ziyareti için Vali B. Şentürk’e ve beraberindeki heyete teşekkürünü sunan M. Afşin Osmaneli, Bilecik bizler için mühim. Kentimiz ve ülkemize hizmetimiz sürecek dedi.
Genel Müdür Aydın Özbey sunumunda, TAYRAŞ'ın kuruluş hedefinin, dünyadaki en iyi uygulamaları ve örnek tesisleri temel alarak, Türkiye'de teknolojik ve çevresel anlamda en üst seviyede ''Atık Yağ İleri Dönüşüm Rafinerisi'' ile Avrupa Birliği ve ulusal mevzuata uygun olarak faydalı kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağları işleyerek, yüksek katma değere sahip baz yağları elde ederek, pazara sunmak olduğunu söyledi. 105 bin metre kare alan üzerine kurulacak olan tesiste ilk etapta 300 kişinin istihdam edileceğini ve yıllık 60 bin ton atık madeni yağ işleme kapasitesine sahip olacağını anlatan Özbey, şunları kaydetti: ''Madeni yağlar, baz yağların katkı maddeleri ile harmanlanması sonucu elde edilen, sanayi ve otomotiv sektörünün vazgeçilemez girdisidir. Faydalı kullanım ömürleri ardından atık değil, kıymetli bir girdi, stratejik hammaddedir ve ileri dönüşüm rafinasyonu ile katma değeri yüksek ''Baz Yağlar'' üretilebilir. Ülkemizde, her yıl yaklaşık 400 bin ton madeni yağ tüketilerek 260 bin ton, faydalı kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağ oluşmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2019 yılında, 270 bin tona karşılık gelen 1,5 milyar liralık baz yağ ithalatı yapılmıştır. Ülkemizde geri dönüştüremeden israf edilen, faydalı kullanım ömrünü tamamlamış madeni yağ miktarı, 2019 yılında ithal edilen baz yağ miktarına eşittir''. Özbey, TAYRAŞ'ın Avrupa'nın teknolojisi ile birinci, büyüklüğü ile üçüncü rafinerinin çevre ve iklim dostu olduğunu bildirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TAYRAŞ-İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi Proje Yöneticisi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu rafinerinin ülkemiz kimya endüstrisi ve atık sektörü için ayrıcalıklı yerini belirterek, inşa-kurulum-üretim için Türkiye’de bir ilk olan TAYRAŞ sürdürülebilirlik yönetimini anlattı. İleri Dönüşüm Teknolojisi; Sıfır Atık Yönetim Sistemi; Çevre ve İklim Değişikliğine Etkinin önemini bildiren Prof.Dr. Karaosmanoğlu ulusal atık yağ sürdürülebilir tedarik zinciri yönetiminin kritik konumuna dikkat çekti. Prof.Dr. Karaosmanoğlu “Atık yağları toplamayı başarıp, toprak ve su kirliliğine neden olunmasını önleyerek, insan ve doğa sağlığını korumalı ve yerli-milli hammadde kaybı yaşamamalıyız. Atık yağ ulusal servettir” vurgusunu yaptı.
Vali Şentürk, Bilecik'in potansiyelinin yüksek olan bir yer olduğunu, büyük yatırımlar aldığını ve almaya da devam ettiğini belirterek, Bilecik'te marka değerlerin bulunduğunu ifade etti. Türkiye'nin en büyük 500 firmasından 14'nün Bilecik'te faaliyet gösterdiğini anımsatan Vali Şentürk, ''Bilecik'in tarihi, kültürel, sanayi ve tarımsal olarak marka değerleri var. Bilecik'te istihdam sağlayan 419 firmamız bulunuyor. TAYRAŞ da kendi sektöründe Türkiye'nin birincisi, Avrupa'nın üçüncüsü. Bilecik'e hem istihdam bakımından hem de ekonomi bakımından büyük katkı sağlayacaktır. Önemli bir yatırım yapılıyor. Tesisimiz, ülkemize ve Bilecik'e güzel katkılar sağlayacak'' diyerek TAYRAŞ’ı tebrik etti.